Propisima je određeno od čega doner kebab mora da se sastoji, ali da li je baš tako u praksi?
Doner kebab spada u najpopularnija “brza jela” širom Evrope. Propisima je određeno da
doner kebab mora da se sastoji od kriški teletine, do 60 odsto mlevene govedine ili
ovčijeg mesa, začina, jaja, luka, mleka i jogurta. Ali, da li je baš tako u praksi?
Ekipa magazina “Markt” nemačke regionalne televizije NDR ispitivala je sastav telećih
donera iz pet radnji u Hamburgu. Rezultati iz laboratorija su iznenađujući.U četiri od pet
ispitanih doner kebaba pronašli su i ćuretinu, potom visok sastav mlevenog mesa najnižeg
kvaliteta, skoro mesnog otpada, te štetni glutamat koji služi kao pojačivač ukusa i zamena za so.
Ovo poslednje je razlog zašto udruženja potrošača zahtevaju da se jasno označi pravi
sastav štetnih “aditiva” i nekvalitetnog mesa. Jer, istraživanje iz Hamburga pokazalo je da
80 procenata onoga što se naziva doner kebabom to zapravo nije.
Nema komentara:
Objavi komentar