Već i ptice na grani znaju koliko je bijeli luk zdrav za naš organizam. Osim što svakom jelu daje posebnu čar, predstavlja jednu od supernamirnica i najzdraviji dodatak. Ipak, možda niste znali da njegove ljuske takođe imaju blagotvorna svojstva za naš organizam – sadrže kvercetin koji je moćni antioksidant koji sprječava bolesti kardiovaskularnog sistema i reguliše krvni pritisak.
Umjesto da ih bacite u smeće, predstavljamo vam pet načina na koje možete da iskoristite ljuske bijelog luka.
1. Kada kuhate supu od povrća, nemojte ljuštiti beli luk, već ubacite cijelu glavicu sa sve ljuskama. Supa će biti mnogo ukusnija, ljepše boje, a ujedno i dosta zdravija nego što bi bila da koristite oljušteni i isjeckani bijeli luk.
2. Ništa bolje od domaćeg hljeba. Još ako mu dodate kašičicu samlevenih ljuskica luka, biće još ukusniji i znatno zdraviji.
3. Ukoliko patite od grčeva, čaj od luka je odlično rješenje za tu boljku. Oljuštite bijeli luk i onda ubacite jednu kafenu kašičicu ljuski u vrelu vodu. Kada odstoji desetak minuta, procijedite smesu i 2 decilitra čistog napitaka koji dobijete pijte svake večeri. Iako će vam ovaj napitak smiriti stomak i uopšteno poboljšati zdravlje, nije preporučljiv trudnicama i dojiljama.
4. Ako vaša biljka izgleda nezdravo i sparušeno, oživite je bijelim lukom! Ljuske od jedne glavice bijelog luka stavite u vodu i koristite za zalivanje. Zelena boja listova vratiće joj se za već nekoliko dana.
5. Imate svjetlosmeđu boju kose, primećujete da su vam se pojavile sijede, a ne biste da se farbate? Bijeli luk vam i u tome može pomoći. Pomiješajte usitnjenu koru hrastovog drveta sa ljuskama bijelog luka i dobićete potpuno prirodnu i postojanu boju za kosu. Prekriće vam sijede, ali moraćete je češće nanositi. Ipak, obzirom da je 100% prirodna, trud se itekako isplati, a vaša kosa biće vam zahvalna što je ne tretirate štetnim hemikalijama.
Nema komentara:
Objavi komentar