loading...

četvrtak, 26. srpnja 2018.

Evo kako napraviti ljekovitu mast od češnjaka! (RECEPT)


Češnjak ima široku upotrebu na čitavom svijetu, iako svi nisu upoznati sa ljekovitim dejstvima ove biljke. Tokom proteklih vijekova, prirodna medicina je koristila ovu biljku u tretmanima, jer ima svojstva koja odbijaju infekcije, funge, bakterije, i čak pomaže pri čišćenju i očuvanju krvi.
Ove beneficije se u glavnom mogu dobiti kada se luk zgnječi, te se onda supstanca koja se naziva alacin otpušta. Ova osobina češnjaka se koristi u farmaceutskoj industriji. Ispod imate instrukcije koje će vam pomoći da češnjak pretvorite u moćni antibiotik koji je spreman za liječenje raznih bolesti.
KAKO MOŽETE KORISTITI ČEŠNJAKA KOD KUĆE
Za većinu rana, gnječen češnjak može se direktno staviti na ranu. Na ovaj način sebi umanjujete bol i smanjujete šansu za infekcije.
Dodatno, kada je nanesen, češnjak pomaže u uspostavljanju zdrave bakterijske flore i bori se sa kontraefektom koji oralna medicina ima po naš stomak.
Kada su gljivice razlog infekcije, kao što je to kod atletskog stopala, mast napravljena od češnjaka se može staviti direktno na ranu, te ranu zatim možete prekriti čarapom. Čarapu koju koristite u ovakvom tretmanu obavezno trebate baciti poslije tretmana.
Mast od češnjaka se može koristiti i kod pojave osipa, što uključuje i herpes (oralni i genitalni), ali i kod pojave akni.
Još jedna veoma korisna primjena masti od češnjaka jeste mazanje iste na prsa kako bi se umanjili simptomi prehlade ili upale pluća, dok mazanje ovakvog lijeka na nosnicu može da ublaži sinusne infekcije.
Na kraju, češnjak može biti izvrstan antibiotik i ublaživač bola kada se koristi preko ušiju, to jeste stavljanjem „tampona“ namazanim ovom mašću.
KAKO NAPRAVITI LJEKOVITU MAST OD ČEŠNJAKA
Za pripremu ove višenamjenske, zdrave masti, samo se trebate sjetiti i poštovati pravilo 3×3.
Tri sastojka:
djevičansko kokosovo ulje, djevičansko maslinovo ulje, i svjež češnjak. Za pravljenje ove masti, potrebno je uzeti tri prepune kašike svakog sastojka.
SLIJEDITE UPUTSTVA
Stavite kokosovo ulje u malu tavu i ugrijte pri
maloj temperaturi, dodajte maslinovo ulje i dobro promiješajte. Kada su se pomiješali i zagrijali, počnite dodavati češnjak, ali po malo, lagano miješajte, te smaknite sa izvora toplote. Mješavinu stavite u blender ili koristite tučak ili čak mlin za kafu; supstancu koju dobijete poslije ovog postupka stavite u staklenku. Spremno! Sada imate vašu prirodnu mast koja služi ao antibiotik za razne bolesti! Držite je u frižideru, i nemojte zaboraviti povremeno promiješati kako vam se mješavina ne bi pokvarila unutar dvije sedmice.
OBJAŠNJENJE I ISKUSTVA U KORIŠTENJU LJEKOVITE MASTI OD ČEŠNJAKA
Dok je mješavina još svježa, biti će slične boje kao mlijeko, ali malo po malo, postaje mekša i gušća. Nakon nekoliko sati hlađenja, mješavina je dosta gušća, i podsjeća na balzam.
Ako ste došli do ovog dijela članka, to znači da ste se vjerovatno uzbudili zbog ovog, nekoliko vijekova starog, prirodnog lijeka i ostaje nam da vam damo samo još jedan savjet: usprkos mirisu kokosovog ulja, neugodan miris češnjaka i dalje ostaje. Zbog toga, ovu mast koristite samo kod kuće, a imajte na umu da neugodan miris može da pređe i na vašu odjeću. Naša topla preporuka je da izaberete odjeću koju ćete nositi tokom tretmana, te da tu odjeću nikako ne miješate sa ostalom odjećom koju nosite, niti u perilici rublja.

Nema komentara:

Objavi komentar