loading...

četvrtak, 16. veljače 2017.

Prirodni sokovi

Prirodno ceđeni sokovi (recepti)


Sveže ceđeni sokovi

Da li je sveže ceđeni sok koristan? Odgovor je svakako da. Ukoliko se pravilno pripremaju i racionalno koriste sveže ceđeni sokovi su bogati izvori vitamina, minerala i drugih hranjivih materija. Sveže iceđen sok se vrlo brzo apsorbuje u organizam i ne oprerećuje probavni sistem. Kada je korisnost u pitanju, sa sveže ceđenim sokovima se ne mogu porediti ni najbolje svetske mineralne vode.
Sveže ceđeni sokovi imaju različite efekte na ljudski organizam: jabuka – pomaže kod anemije i gastritisa, paradajz – reguliše metabolizam i snižava visok krvi pritisak, grožđe – čisti organizam od štetnih materija, a za opisivanje korisnih svojstava sveže ceđenih sokova od povća (šargarepa, bundeva, kupus, cvekla), ne bi bila dovoljna ni jedna cela knjiga.
Na primeni sveže ceđenih sokova temelji se mnogo terapijskih dijeta. To je zbog činjenice da jedna čaša tog bogatstva sadrži antibakterijske, protuupalne i redukcione elementne, koji su nam neohodni za normalan život. Takođe treba napomenuti da se preporučuje da se sveže ceđeni sok popije odmah nakon pripremanja. Činjenica je da sveže ceđeni sok  kontakta sa kiseonikom vrlo brzo gubi svoja lekovita svojstva.  Za postizanje maksimalne korisnosti za organizam dovoljno je popiti 300ml sveže ceđenog soka dnevno.



Sok antioksidant
Sastojci:
- 3 celera
- pola crnog luka
- češanj belog luka
- 1 stabljika brokolija
- 1 jabuka
                                       Priprema:
                                        U sokovniku iscediti sve sastojke. Sipati u      čašu.



Sok od cvekle
Sastojci:
- 2 cvekle
- 2 šargarepe
- 2 jabuke
Priprema:
U sokovniku iscediti sve sastojke. Sipati u
čašu.




Sok od cvekle 2
Sastojci:
- 3 cvekle
- 1 cm korena đumbira
- 1 paprika
- 2 jabuke
- 1 češanj belog luka
- 2 celera
Priprema:
U sokovniku iscediti sve sastojke. Sipati u
čašu.



Sok od brokolija i šargarepe
Sastojci:
- 1 stabljika brokolija
- 2 šargarepe
- 1 jabuka
Priprema:
U sokovniku iscediti sve sastojke. Sipati u
čašu.






Sok od kupusa
Sastojci:
- 1/8 kupusa
- 4 lista spanaća
- 2 grančice ruzmarina
- 2 šargarepe
- 1 jabuka
Priprema:
U sokovniku iscediti sve sastojke. Sipati u
čašu.




Sok za imunitet
Sastojci:
- 2 stabljike celera
- 2 šargarepe
- 1 češanj belog luka
- 1 jabuka
- 1 cm korena đumbira
- pola limuna
Priprema:
U sokovniku iscediti sve sastojke. Sipati u
čašu.


                   SOKOVI OD VOĆA


            





Sok od jabuke i kruške
Sastojci:
- 2 jabuke
- 2 kruške
- 1 cm korena đumbira
- 1/2 šolje crnog ili belog grožđa
- 1/2 čajne kašičice cimeta
Priprema: U sokovniku iscediti svo voće.
Sipati u veliku čašu. Dodati cimet.





 Jesenji osveživač
Sastojci:
- 3 kruške
- 2 breskve
- 1 jabuka
- 1/2 limuna, oljuštenog
Priprema:
U sokovniku iscediti sve sastojke. Sipati u
čašu.






Sok od borovnice
Sastojci:
- 1 šolja borovnica
- 1 šolja trešanja ili višanja
- 1/2 šolje crnog grožđa
- 1/2 šolje malina
Priprema:
U sokovniku iscediti sve sastojke. Sipati u
čašu.




Snaga pomorandže
Sastojci:
- 1 pomorandža
- 3 šargarepe
- 1 cm korena đumbira
- 1 jabuka
Priprema:
U sokovniku iscediti sve sastojke. Sipati u
čašu.




Sok od malina
Sastojci:
- 1 šolja malina
- 1 jabuka
- 2 pomorandže
Priprema:
U sokovniku iscediti sve sastojke. Sipati u
čašu.




Sok od lubenice i jagoda
Sastojci:
- kriška lubenice od 5 cm
- 1 šolja jagoda
- 1/2 šolje malina
- 1/8 čajne kašičice cimeta
Priprema:
U sokovniku iscediti sve sastojke. Sipati u
čašu.

Nema komentara:

Objavi komentar