Višegodišnja stabljika karakterističnog izgleda sa sočnom i dlakavom granom, ljubičastim i ružičastim cvetovima raste zaista svuda. Dovoljno je da iskopate koren ili deo korena biljke i presadite ga u svoj vrt.
Reč je o gavezu i veoma je isplativo gajiti ga u vrtu, jer njegov koren sadrži alantoin, materiju koja podstiče stvaranje novih ćelija, ubrzava zarastanje rana, obnovu slomljenog koštanog tkiva te tetiva oštećenih kod uganuća i iščašenja, pojačava cirkulaciju. Koren sadrži takođe i visoke koncentracije tanina, koji svojim adstrigantnim svojstvom zaustavlja krvarenje
250 grama sveže iskopanog i očišćenog gavezovog korena, 1 kg svežeg špeka za topljenje masti, 41 kašiku hladno ceđenog nerafiniranog maslinovog ulja, 100 do 150 grama voska
Priprema: Koren gaveza kopa se na jesen, u oktobru ili novembru, svakako na mestu koje nije blizu nekom izvoru zagađivanja i prometa. Potrebno je izvaditi oko pola kilograma težine. Dobro ga operite, očistite od oštećenja i rupa, ali nemojte guliti, osušite ga krpom i ostavite na stranu dok pripremate mast.
Kilogram svežeg svinjskog špeka odnosno slanine za topljenje masti narežite na kockice pa stavite u lonac, dodajte malo vode, mešajte da ne zagori. Bitno je da ne dodajete soli. Tada je ocedite, pa u posebnu posudu odvojite 40 do 45 kašika masti, pa ostavite da se malo ohladi.
Dok je još topla, u mast narendajte priređen koren gaveza, 200 do 250 grama, pa nastavite da mešate još 15 minuta. Ostavimo pokriveno da odstoji preko noći.
Sutra ponovo stavimo na laganu vatru, zagrejemo tek toliko da se mast otopi, pa skinemo s vatre i mešamo daljnih 10 minuta, pa ocedimo kroz gazu u lonac.
Oceđenoj masti dodamo 41 kašiku hladno ceđenog nerafiniranog odnosno ektra maslinovog ulja, pa u smesu dodamo još 100 do 150 grama usitnjenog voska. Držimo na toplom odnosno na laganoj vatri uz stalno mešanje sve dok se vosak otopi, a tada ju prelijemo u porculansku ili vatrostalnu činiju. Prekrijemo je krpom i ostavimo na hladnom, da se svi sastojci sjedine i ohlade.
Dobijenu ohlađenu gavezovu mast punimo drvenom ili keramičkom kašikom u manje posudice, staklene ili plastične, nikako ne metalne.
Napunimo do ivice i dobro potisnemo da unutra ne ostane vazduha, dobro zatvorimo. Rok trajanja ovako dobijene masti je godinu dana.
Iako se u narodnoj medicini gavez mast koristi u nanošenjem direktno na otvorene i teške rane, kod takve primene postoji opasnost stvaranja apscesa, jer se rana na površini zatvori, a unutra je gnoj. Preporučljivije je stoga mazati kožu uz ivice rane.
Čuvajte van domašaja dece i nikako ne koristite gavezovu mast za unutrašnju upotrebu.
Nema komentara:
Objavi komentar