loading...

nedjelja, 21. svibnja 2017.

Sok od zove: Domaći recept za sirup s okusom proljeća

Zova je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan miris i aromu sačuvamo i za naredne mjesece. Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima. 
Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C. Cvjetovi zove beru se kada je sunčano vrijeme i to samo oni cvjetovi koji su potpuno rascvjetani i sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite čist grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice. Zova ublažava upalu disajnih puteva, reumu i poboljšava apetit. 
Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora. 
Sok od zove Ovo je mjera za otprilike 4 L sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama.
 A to znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilu šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih. 
Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce sa čepovima za skladištenje. Što se tiče ‘light’ varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa. 

SASTOJCI ZA SIRUP OD ZOVE: 

30 cvjetova zove
 3 l vode 
40 g limuntosa 
3 limuna 
3 kg šećera 



PRIPREMA SOKA OD ZOVE: 

Potopite cvjetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunovima s korom.
 Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata. 
Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. 
Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu. Cvjetovi zove izuzetno su bogati glukozom
, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.
istinite i jasne.

Nema komentara:

Objavi komentar