loading...

subota, 27. siječnja 2018.

Monte kocke

Sastojci

  • Biskvit
  • jaja
  • 5 kasika secera
  • 50g przenih mljevenih ljesnika
  • 3 kasike brasna
  • 1 kasika tamnog kakaa
  • 2,5 kasike ulja
  • 1 mala kasicica praska za pecivo
  • Tamna krema
  • 1/2 l slatkog vrhnja
  • 200g tamne kuverture
  • 100g mlijecne cokolade





















                                                                      50g przenih mljevenih ljesnika


Priprema

  1. Poprziti ljesnike i ocistiti ih od kozice. Prvo skuhati bijelu kremu tako sto zakuhate mlijeko sa medom i secerom. Jedan dio jos hladnog mlijeka odvojiti i u njemu razmutiti gustin. Kad mlijeko provrije dodati razmuceni gustin i skuhati kao puding, mijesati neprestano da se ne stvore grudvice i da se lijepo dobro zgusne. Kremu prebaciti u drugu posudu i povrsinu prekriti prozirnom folijom da se ne uhvati korica. Potpuno ohladiti.
  2. Potom skuhati tamnu kremu. Ljesnike samljeti u el. mlinu za kafu ili multipraktiku u tecnu masu. Samljeti dobro, tako da nema komadica ljesnika. Slatko vrhnje staviti na vatru, kad se malo zagrije dodati cokoladu i neprestano mijesati da se sve otopi. Na kraju dodati i masu od ljesnika. Kuhati dok slatko vrhnje ne pocne da kljuca, zatim odmah skloniti s vatre i ostaviti na stranu.
  3. Na kraju ispeci biskvit tako sto umutite jaja i secer, zatim dodate ulje, a na kraju prosijano brasno, kakao i prasak za pecivo, te mljevene ljesnike.
    Izliti u pomascen pleh i peci u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-ak minuta. Ne treba mu dugo, provjerite cackalicom.
  4. Za bijelu kremu umutiti kremasto maslac sobne temperature sa kasikom secera u prahu. Bijelu kremu jos jednom umutiti mikserom, te dodati umuceni maslac i sve sjediniti u homogenu smjesu.
  5. Na ohladjen biskvit namazati bijelu kremu, lijepo poravnati spatulom, a zatim preko izliti mlaku tamnu kremu. Ohladiti u frizideru preko noci, sutradan rezati.
    Dimenzije mog pleha su 25x30.

Posluživanje

U maminom receptu u biskvit idu orasi, u tamnoj kremi ih nema, ne ide ni kakao...u biskvit ide 6 jaja, sto je meni nekako bilo previse, jer biskvit bude koliko i obje kreme skupa :) Ja vise volim kad je obrnuto :) Bijela krema je pravljena od 1/2 l mlijeka, bez meda...

Nema komentara:

Objavi komentar