Sastojci
8 osoba
- Za jednu koru:
- 5 belanaca
- 200 gr šećera
- Za fil:
- 10 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 2,5 dl mleka
- 250 gr mlevenih pečenih lešnika
- 250 gr maslaca
- I još:
- 4 dl slatke pavlake za šlag
- malo lešnika za ukras
Priprema
- 1.Kore sam pekla u okruglom kalupu, prečnika 28 cm. Pripremiti i 2 komada peki papira, iskrojena po veličini kalupa.Kora: 5 belanaca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer. Kad se doda svih 200 gr šećera, mutiti još par minuta. U kalup staviti peki papir na dno, a rubne ivice malo namazati margarinom i posuti brašnom (tako će se ivice pečene kore lakše nožem opseći i odvojiti od ivice kalupa). Staviti sneg u kalup, poravnati i staviti da se peče na 150 stepeni tačno 35 minuta.Na isti način ispeći i drugu koru, i ostaviti ih da se ohlade.
- Fil: 10 žumanaca dobro izmešati sa 15 kašika šećera, dodati 2,5 dl mleka i staviti da se fil kuva. Neprestano mešati žicom, i čim počne da se zgušnjava i vri, odmah skloniti sa ringle (žumanca se ne kuvaju dugo, jer će se zgrušati).
- Kad se fil malo prohladi dodati 250 gr mlevenih pečenih lešnika.Kada se potpuno ohladi, izmešati žuti fil sa dobro i penasto umućenim maslacem.
- 4 dl slatke pavlake umutiti u čvrst šlag.Filovati tortu sledećim redom: kora, pola fila, kora, pola fila, šlag. Ukrasiti po želji.
Posluživanje
Mali savet: Lešnike uvek pečem sama, u rerni, jer volim da budu malo jače pečeni. Ako se odlučite za ovu varijantu, treba da kupite nešto više lešnika nego što se traži u receptu, jer će masa postati lakša, a i deo mase ide na ljuske, koje se posle pečenja bacaju. Pečeni lešnici važu se posle skidanja ljuske i hlađenja.- 1.
Nema komentara:
Objavi komentar