loading...

nedjelja, 21. siječnja 2018.

Zimski kolač



Sastojci:
 8 osoba
  • Osnovne namirnice:
  • jaja
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika mlijeka
  • 8 kašika ulja
  • 8 kašika brašna
  • prašak za pecivo
  • 100 gr grožđica
  • 2 kašike kakaa
  • limunova korica
  • vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje
  • Priprema

    1. Grožđice staviti u zdjelu sa toplom vodom i vanilin šećerom da odstoje 10-tak minuta. Nakon toga počnite mutiti kolač.
      Najprije dobro umutiti jaja. Zatim dodati šećer, pa i to dobro umutiti dok se šećer ne istopi. Nakon toga postepeno dodaviti mlijeko i ulje, a na kraju lagano sipati brašno i prašak za pecivo.
      Na samom kraju dodati iscjeđene grožđice i limunovu koricu. Izmiješati kašikom, te sipati u nauljen i pobrašnjen kalup. Ostaviti 1/4 smjese i u nju dodati kakao. Na kraju ovu crnu smjesu sipati preko one prethodne u kalupu, kakao bi dobili šareni kolač.
      Staviti da se peče 30-tak min na 160C.
      (bocnite čačkalicom kolač da provjerite da li je pečen, ako na čačkalici nema ništa onda je kolač gotov).

    2. Poslužite topal kolač posut šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar