Sastojci:
8 osoba
- Osnovne namirnice:
- 2 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika mlijeka
- 8 kašika ulja
- 8 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 gr grožđica
- 2 kašike kakaa
- 1 limunova korica
- 1 vanilin šećer
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
- Grožđice staviti u zdjelu sa toplom vodom i vanilin šećerom da odstoje 10-tak minuta. Nakon toga počnite mutiti kolač.
Najprije dobro umutiti jaja. Zatim dodati šećer, pa i to dobro umutiti dok se šećer ne istopi. Nakon toga postepeno dodaviti mlijeko i ulje, a na kraju lagano sipati brašno i prašak za pecivo.
Na samom kraju dodati iscjeđene grožđice i limunovu koricu. Izmiješati kašikom, te sipati u nauljen i pobrašnjen kalup. Ostaviti 1/4 smjese i u nju dodati kakao. Na kraju ovu crnu smjesu sipati preko one prethodne u kalupu, kakao bi dobili šareni kolač.
Staviti da se peče 30-tak min na 160C.
(bocnite čačkalicom kolač da provjerite da li je pečen, ako na čačkalici nema ništa onda je kolač gotov). - Poslužite topal kolač posut šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar