loading...

nedjelja, 21. siječnja 2018.

Kraljica čokolade

                                                   Sastojci:

2 velikih jaja (ili 3 manja)                                                                                             
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 kašike čokoladnog likera (ili nekog drugog odgovarajućeg)
  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g mliječne čokolade
  • 100 g bijele čokolade
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • mliječna čokolada za ukras
  • Priprema

    1. Bjelanca umutiti sa šećerom u čvrstu pjenu, dodati jedno po jedno žumance. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijati u tu masu i kašikom lagano umiješati. Kalup za torte promjera 20 cm namazati margarinom i posuti kakaom (radije nego brašnom). Peći desetak minuta na 170 C. Ohlađenoj kori odrezati vanjske rubove i poprskati likerom razrijeđenim u nekoliko kašika vode.
    2. Svaku od čokolada otopiti na pari u 100 ml vrhnja, ohladiti u frižideru i nakon toga umutiti u čvrste kreme.
    3. Prvo nanijeti tamnu kremu, zatim svijetliju i odozgo bijelu. Ukrasiti čokoladnim “kovrdžicama”.

Nema komentara:

Objavi komentar